ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νοστιμότερο καβούρι κατοικεί στο Αιγαίο. Ιδού πώς θα το απολαύσετε!

Από -
Το νοστιμότερο καβούρι κατοικεί στο Αιγαίο. Ιδού πώς θα το απολαύσετε!  - Χρυσοί Σκούφοι

Το περίφημο “μπλε καβούρι” έγινε μόνιμος κάτοικος των θαλασσών μας και το βρίσκουμε ζωντανό ή καθαρισμένο, έτοιμο για high end απολαύσεις

Μια καβουροσαλάτα, ένα ριζότο ή ένα απλό ορεκτικό με φρέσκο καβούρι σίγουρα θα κάνουν ιδιαίτερο και το πιο απλό γεύμα. Πόσo εύκολα, όμως; Όσο το άνοιγμα μιας συσκευασίας με αχνισμένο και καθαρισμένο φρέσκο μπλε καβούρι! Λίγο πιο φασαριόζικα, με ζωντανά καβούρια. Και στις δυο περιπτώσεις, το είδος βρίσκεται δίπλα μας στην αγορά -και σε προσιτή τιμή. Ας δούμε, όμως, για ποιο πράγμα μιλάμε.

Το callinectes sapidus ή μπλε καβούρι, θεωρείται ένα από τα νοστιμότερα καρκινοειδή στον κόσμο. Το πιο αγαπημένο καβούρι στην Αμερική εξαπλώθηκε μέχρι τις δυτικές ακτές της Ευρώπης και, τελικά, τη Μεσόγειο. Στη χώρα μας είχε εμφανιστεί κατά καιρούς, αλλά πριν μια δεκαετία ήρθε για να μείνει. Προσαρμόστηκε και αφθονεί πλέον στις θάλασσες του βορρά, από την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και αλιεύεται μέσα σε “παγίδες” για να διατηρείται ζωντανό.

Ο “νόστιμος πανέμορφος κολυμβητής” (μετάφραση του callinectes sapidus), ανταγωνίζεται στα ίσα σε γεύση τον αστακό. Λεπτό θαλασσινό άρωμα. Σάρκα ευγενική, με ήπια γλύκα και umami που το κάνει ακαταμάχητο. Δεν αντιστέκεσαι. Το βράζεις ή το ψήνεις στη σχάρα και παίρνει ένα λαμπερό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Αν πετύχεις αβγωμένα θηλυκά, κάνεις γιορτή. Η σφιχτή κοραλένια μάζα των αβγών έχει μοναδική γεύση και μπορεί να σου φτιάξει μια αστεράτη “σάλτσα” για το υπόλοιπο καβούρι, το ζυμαρικό ή το ριζότο σου.
Αυτή η γευστική πολυτέλεια στο πιάτο είναι και προσιτή, δεδομένης της πολύ χαμηλής τιμής του ζωντανού καβουριού -λογικό εφ’ όσον υπάρχει σε αφθονία. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν αποφασίζεις εύκολα να το διαχειριστείς ζωντανό -το κυριότερο να το καθαρίσεις, που είναι μια χρονοβόρα λεπτοδουλειά.

Το πρόβλημα λύνει με άψογο τρόπο η ψίχα του φρέσκου καβουριού, συσκευασμένη κομψά, με την ένδειξη “ελληνικό μπλε καβούρι”, της φίρμας Aegean Gourmet. Σου επιτρέπει να φτιάξεις τα πιο γκουρμέ ορεκτικά σε χρόνο μηδέν. Η γευστική δοκιμή μας επιβεβαίωσε την ατόφια γεύση του καβουριού στη φυσική του μορφή: τα καβούρια αλιεύονται, ζωντανά περνούν από ατμό, καθαρίζονται στο χέρι και συσκευάζονται φρέσκα, χωρίς παστερίωση και χωρίς καμμιά προσθήκη, γεγονός που επιτρέπει να τα χειριστείς όπως θέλεις. Υπάρχουν τρεις επιλογές, ανάλογα με το κομμάτι της σάρκας: Lump meat (μεγάλα κομμάτια ψίχας), Backfin meat (μεγάλα και μικρά μαζί), Claw meat (ψίχα από τις δαγκάνες και τα πόδια).

Η Aegean Gourmet είναι brand της εταιρείας Mytilos, μια παλαιά παρουσία στον χώρο της οστρακοκαλλιέργειας και της εμπορίας οστράκων και οστρακόδερμων, με έδρα το Κίτρος της Πιερίας και είναι η μοναδική που διαθέτει μέχρι τώρα συσκευασμένο το μπλε καβούρι, με τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής της να εξάγεται.

Tips για να το απολαύσετε

Το ψαχνό του καβουριού το σερβίρουμε με εκλεκτό ελαιόλαδο και ελάχιστο λεμόνι ή ξύσμα λεμονιού ή λάιμ, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Σε american style, με μαγιονέζα, που του πάει πολύ. Για μια νόστιμη σαλάτα, το αναμειγνύουμε με κυβάκια αβοκάντο, τοματίνια, κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Η συμμετοχή του σε πιάτα ζυμαρικών ή ριζότο θέλει προσοχή: η λεπτή γεύση εύκολα χάνεται, γι αυτό προστίθεται στο τέλος. Το “καβούκι” (εφ’ όσον έχουμε χειριστεί ζωντανά καβούρια) μπορεί να χρησιμεύσει και για το σερβίρισμα: το γεμίζουμε με μείγμα καβουριού και άλλων θαλασσινών και μια σως μορνέ ή ολαντέζ και το περνάμε στο γκριλ, για ένα εντυπωσιακό, όσο και γευστικό, ζεστό ορεκτικό.

Τα βρίσκουμε στα μεγάλα AB (Ψυχικού, Βαρυμπόμπης, Γλυφάδας), στον Μπαλάσκα (Φαίδρας 4, Γλυφάδα), στο delicatessen Degustation (Κουμπάρη 5, Κολωνάκι), στο Cibo et Vino (Καψάλη 10, Κολωνάκι), στο deli AΦΟΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΙ (Παπαρρηγοπούλου 3, Πλατεία Κλαυθμώνος), στην ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ (Αγίου Ιωάννη 41, Αγία Παρασκευή), στον ΛΕΒΟΝ ΤΣΕΡΤΣΙΑΝ (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 80, Πειραιάς)