ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Who pays the Ferryman;

Από -
Who pays the Ferryman; - Χρυσοί Σκούφοι

Το καταξιωμένο εστιατόριο της Ελούντας εξακολουθεί να αναδεικνύει με υποδειγματική φρεσκάδα την κρητική κουζίνα.

Για μια φορά ακόμα, λίγες ημέρες πριν, διαπιστώσαμε τη σταθερή αξία του Ferryman, ενός από τα εστιατόρια-προορισμός στον παραθαλάσσιο οικισμό της Ελούντας. Εδώ, συναντάς μια κουζίνα που καταφέρνει να παραμένει φρέσκια και ζωντανή χωρίς να προδίδει την γνήσια κρητική της ρίζα, αλλά, αντίθετα, να την αναδεικνύει σε σημείο αναφοράς.

Ο Ferryman-βαρκάρης (όνομα-κληρονομιά από την ταινία των ‘70s Who Pays the Ferryman, που γυρίστηκε εκεί) Άκης Σφυρογιαννάκης, ιδιοκτήτης με χαρισματική προσωπικότητα και ψυχή του μαγαζιού, έχει πάντα στο τιμόνι του σκάφους του σύμβουλο σεφ τον Γιάννη Μπαξεβάνη και το δίδυμο εγγυάται ένα απολαυστικό γαστρονομικό ταξίδι στη γη και την θάλασσα της Κρήτης. Τα υλικά εδώ παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα. Επιλεγμένα από μικρούς τοπικούς παραγωγούς, εκφράζουν απόλυτα ένα σπάνιο terroir.

Εξαιρετικά τυριά και γαλακτοκομικά, κρέατα από ζώα ελεύθερης βοσκής, κάθε λογής χόρτα και βότανα της κρητικής γης και, φυσικά, τα ψάρια της ημέρας, στρώνουν ένα τραπέζι που δεν ξεχνιέται εύκολα. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο άνθρωπος που ανέδειξε γαστρονομικά τα χόρτα και τα μυρωδικά της Κρήτης, βρίσκει εδώ το ιδανικό υλικό για τις γευστικές του συνθέσεις. Πάνω στο κύμα, κυριολεκτικά, ο Άκης Σφυρογιαννάκης έχει στήσει ένα χαλαρό, γοητευτικό σκηνικό, που ολοκληρώνει τη γευστική εμπειρία. Στα μεγάλα ατού του Ferryman, το παραδοσιακό μαγείρεμα στην «θεατρική» υπαίθρια κουζίνα με τον ξυλόφουρνο και την παραστιά (φωτιά με ξύλα), που δίνουν εξαιρετική γεύση σε κάθε φαγητό.

Εδώ, η βελούδινη κακαβιά με τα πετρόψαρα της ημέρας και θαλασσινό νερό αναδεικνύεται σε αστεράτο πιάτο, ενώ τα πεντανόστιμα ρεβίθια, μελωμένα μετά από ώρες στον ξυλόφουρνο, θυμίζουν κάστανο και η μαλακή φέτα Μυλοποτάμου από πάνω κάνει όμορφη αντίθεση. Κορυφαίο πιάτο, το απλό ψάρι στον ξυλόφουρνο (πετύχαμε φαγκρί) γεμισμένο με χόρτα και μυρωδικά: σέσκουλα, σπανάκι, λάπαθα, ξινήθρα, άνηθος σε μια σύνθεση όλο φρεσκάδα και γεύση.

Σε πιο δημιουργικές συχνότητες, οι λεπτές τραγανές πιτούλες από χαρούπι, που τυλίγουν ελαφριά ταραμοσαλάτα, μυρωδικά κι ένα άψογα τηγανισμένο καλαμαράκι είναι μια νόστιμη παιχνιδιάρικη σύνθεση, ενώ η θρυλική σαλάτα του Γιάννη Μπαξεβάνη με τα αμέτρητα μυρωδικά δεν χάνεται με τίποτα.

Εμβληματικό πιάτο του μαγαζιού, ο κοκκινιστός τράγος στην παραστιά: αν πετύχεις την ώρα που ψήνεται στη μαρμίτα πάνω στη φωτιά με τα ξύλα, οι μυρωδιές σε ανεβάζουν στον ουρανό! Συνδυασμένος με φρέσκα φασολάκια και πουρέ καρότου με κίμινο ολοκληρώνει μια βαθιά γευστική εμπειρία. Και βέβαια, από τα «οπωσδήποτε» δεν θα μπορούσε να λείπει το περίφημο βραστό -όπως ονομάζεται εκεί το γαμοπίλαφο. Μαγειρεμένο με ζυγούρι στην περίπτωσή μας, έβγαζε εθιστική νοστιμιά: άψογα χυλωμένο ρύζι, μελωμένο κρέας με γευστική ταυτότητα, ένα πιάτο πολύ ψηλά στη λίστα των ελληνικών γεύσεων.

Ανάμεσα στα πολλά επιδόρπια, θα προτείναμε το παγωτό λουίζα από το ονομαστό πρόβειο γάλα Συλίγαρδου, φεγιετίν και μαριναρισμένη σταφίδα.

Ferryman | Ελούντα Λασιθίου | 2841041230