ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νάξος με υπογραφή Ξενάκη

Από -
Νάξος με υπογραφή Ξενάκη - Χρυσοί Σκούφοι

Πιο δυνατά μπαίνει στο παιχνίδι της γαστρονομίας φέτος η Νάξος, καθώς ο βραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης (Χρυσός Σκούφος 2019 για το εστιατόριο «Aleria») έχει αναλάβει consulting chef του πολύ κομψού εστιατορίου «Barozzi» στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Ο πλούτος και η ποιότητα των πρώτων υλών του τόπου εντυπωσίασαν τον σεφ και καθόρισαν το ύφος του μενού. Όπως μας είπε: «Είχαμε ήδη ξεκινήσει με ένα fix μενού, αλλά όταν κατέβηκα στο νησί να το δω και επισκέφθηκα τη φάρμα με τα οργανικά προϊόντα απ’ όπου προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες, βλέποντας όλο αυτόν τον πλούτο, έπαθα σοκ. Πήρα άμεσα την απόφαση να αλλάξω το μενού αφαιρώντας και προσθέτοντας λαχανικά και φρούτα, με τον ρυθμό που εμφανίζονται κάθε μήνα».

Το μενού εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα ενσωματώνοντας όσο περισσότερα ναξιώτικα προϊόντα γίνεται. Ήδη υπάρχει συνεργασία με μια μικρή φάρμα που παράγει οργανικά λαχανικά, και χρησιμοποιούνται ντόπια κατσίκια και τα κουνέλια. Η γαστρονομική φιλοσοφία του Ξενάκη έχει ως αφετηρία την εποχικότητα και την τοπικότητα των προϊόντων υποστηρίζοντας με τις επιλογές του την αειφορία του τόπου όπου βρίσκεται το εστιατόριο. «Αν και κάποια signature πιάτα θα βρίσκονται σταθερά στο μενού καθώς θα προχωράει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, θα εντάσσονται συνεχώς στο μενού και πιάτα με τα υλικά της εποχής», μας λέει ο σεφ. Ανάμεσα στα signature πιάτα του μενού βρίσκονται τα ραβιόλι με ναξιώτικο κουνέλι, παλαιωμένη γραβιέρα και μορχέλες, τα ντολμαδάκι από ταρτάρ ναξιώτικου μοσχαριού, τσιπς αμπελόφυλλου αφράτο αβγολέμονο κρύο και λάδι άνηθου και το κατσικάκι με μελιτζάνα, κιτρολέμονο και κατσικίσιο τυρί.

Chef de cuisine είναι ο Κωνσταντίνος Βότανος που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Χριστόφορο Πέσκια στο «Ντάκος» στο Costa Navarino και στο «Π-Box» στην Κηφισιά ενώ η προηγούμενη συνεργασία του με τον Ξενάκη ήταν στο «Πέταλο» στη Σύμη.