ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«IYO»: Αστεράτο γιαπωνέζικο glam στο Μιλάνο

«IYO»: Αστεράτο γιαπωνέζικο glam στο Μιλάνο - Χρυσοί Σκούφοι

Πήρε το όνομά του από τις τρεις τελευταίες συλλαβές της λέξης ukiyo που στα γιαπωνέζικα σημαίνει πλωτός κόσμος. Και όντως, η κουζίνα του, βραβευμένη με ένα αστέρι Michelin, σε ταξιδεύει από την ανατολή στη δύση με ένα πολύ δημιουργικό μενού.

Μέσα σ’ ένα μοντέρνο χώρο, όπου κυριαρχεί το μαύρο μάρμαρο σε ωραίο contrast με το μπεζ μάρμαρο του δαπέδου, τους καθρέφτες, τον υπέροχο φωτισμό και τα γιαπωνέζικα αγάλματα, απολαμβάνεις τις εξωτικές γεύσεις του σεφ Michele Biassoni, ο οποίος κατορθώνει με την δημιουργική και σοφιστικέ τέχνη του να ενώσει γαστρονομικά την Ασία με τη Δύση. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης Claudio Liu μας καλωσόρισε στο εστιατόριο, στο οποίο φροντίζει την κάθε λεπτομέρεια. Μπαίνοντας, την παράσταση κλέβουν οι σεφ που φιλετάρουν το ψάρι και ετοιμάζουν sushi και sashimi στην ανοιχτή κουζίνα.

Ο κατάλογος περιέχει το menu omakase που αποτελείται από 9 πιάτα. Ακολουθεί ένα ατελείωτο ταξίδι από πρώτα και κυρίως: tartare, carpaccio, nigiri, sushi, sashimi, soups, pasta, uramaki, tempura, δημιουργίες με αστακό, ψάρι, στρείδια, κρέας...

Από τις παρά πολλές επιλογές ξεχωρίσαμε πιάτα των οποίων το πάντρεμα υλικών δεν συναντάμε συχνά, όπως το Kakisu Sumibiyaki, στρείδι από την Ιρλανδία με χαβιάρι, ζουμί από sake και καραμελιζέ miso και το Ika Somen, καλαμάρι ψιλοκομμένο, παρουσιασμένο σαν χιονόμπαλα με κρόκο αυγού από ορτύκι στην κορυφή και μαύρες πέρλες χαβιάρι. Σερβίρεται με ζουμί από soba dashi sauce, η οποία φτιάχνεται από γιαπωνέζικα αποξηραμένα λαχανικά όπως π.χ. φύτρες, μανιτάρια, φύκια, μπαχαρικά και αποτελεί βασικό ζωμό για πολλά γιαπωνέζικα πιάτα. Δοκιμάσαμε ακόμη Taiyo, millefeuille από γαρίδες, μαγιονέζα, καλαμάρι, miso sauce και ντομάτα. Και τα τρία πιάτα είχαν αρμονία γεύσης, υλικών, παρουσίασης και εφευρετικότητας.

Η tempura λαχανικών που δοκιμάσαμε ήταν ανάλαφρη και τραγανή. Από τις επιλογές για ψάρι το silver cod από λαυράκι Παταγονίας με γιαπωνέζικα λαχανικά ήταν νοστιμότατο, με πολύ ωραίο ψήσιμο και σωστή εκτέλεση, ενώ περνώντας στα κρεατικά, το Asado, ιταλικό μοσχαράκι με σόγια σως, λαχανικά, καπνιστά μανιτάρια cardonceli και φύλλα φασκόμηλου tempurα ήταν καταπληκτικό. Από τα γλυκά μας κέρδισε το Yin Yang, semifreddo από σοκολάτα κρέμα σαντιγύ και σάλτσα από κακάο και καφέ με βελούδινη γεύση και μοναδική παρουσίαση.

Αυτά και πολλά ακόμη δημιουργικά πιάτα σε συνδυασμό με την πολύ καλή λίστα κρασιών με 800 ετικέτες και μεγάλη ποικιλία sake και τσαγιού, και βέβαια, τον εξαιρετικό χώρο με ωραίο κόσμο και μουσική και άψογο σέρβις συνθέτουν μια όντως ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία.

Από τη Δέσποινα Ολυμπίου