ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι σεφ μίλησαν: Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας

Από -
Οι σεφ μίλησαν: Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας - Χρυσοί Σκούφοι

Γιορτάζοντας φέτος τα 30 τους χρόνια, οι Χρυσοί Σκούφοι δίνουν το λόγο στους κορυφαίους σεφ της Ελλάδας, καλώντας τους να αναδείξουν τους συναδέλφους τους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εστιατορική πραγματικότητα της χώρας. Με τον Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση και τους Σωτήρη Ευαγγέλου και Αθηναγόρα Κωστάκο να συμπληρώνουν τη χρυσή τριάδα της μεγάλης ψηφοφορίας, ιδού το top 10 των πιο επιδραστικών σεφ της χώρας!

Είναι επίσημο: το μαγειρικό τερέν της Ελλάδας έχει γαστρονομικό ηγέτη εστεμμένο για πρώτη φορά από τους ίδιους τους κορυφαίους σεφ της χώρας. Σεφ και ιδιοκτήτης του κερκυραϊκού "Etrusco" και του αθηναϊκού "Botrini’s", ο Έκτορας Μποτρίνι πρώτευσε στη μεγάλη ψηφοφορία του "αθηνοράματος" και των Χρυσών Σκούφων που, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 30 χρόνια του θεσμού, έδωσαν το λόγο στους κορυφαίους σεφ της χώρας, προκειμένου να ξεχωρίσουν τον συνάδελφό τους που, ηγούμενος διά του παραδείγματος, ασκεί αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη επιρροή στην εστιατορική πραγματικότητα της χώρας.

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια ουσιαστικής παρέμβασης στον γαστρονομικό ρου της χώρας μέσω της δημιουργικής επιβράβευσης της γαστρονομίας στην Ελλάδα, που πυροδοτεί εξελίξεις, δημιουργεί star system και αναδεικνύει πρωταγωνιστές, οι Χρυσοί Σκούφοι κάλεσαν τους Έλληνες σεφ να σχεδιάσουν φέτος το δικό τους χάρτη, δείχνοντας ποιους παρακολουθούν οι ίδιοι ως μαγνητικό Βορρά των γαστρονομικών εξελίξεων της χώρας. Και αναδεικνύοντας τον σεφ εκείνο, στον οποίο όλοι στρέφονται για έμπνευση, τον δημιουργό που με τις ιδέες και τη δουλειά του ωθεί πρόσωπα και καταστάσεις, διαμορφώνει σκηνές, ανοίγει νέους δρόμους και επιδρά καταλυτικά στους συναδέλφους του, τους συνεργάτες, και όλο το περιβάλλον στο οποίο δημιουργεί.

Οι συμμετέχοντες, περισσότεροι από 200 σεφ εγνωσμένων ικανοτήτων και κύρους, σχημάτισαν με την ψήφο τους τη λίστα των 10 επιδραστικότερων εν ενεργεία σεφ της Ελλάδας, τοποθετώντας τον Έκτορα Μποτρίνι στην κορυφή, με τους Σωτήρη Ευαγγέλου και Αθηναγόρα Κωστάκο να συμπληρώνουν τη χρυσή τριάδα, αλλά και δυναμικά ονόματα από την αιχμή της εστιατορικής σκηνής της χώρας να ακολουθούν. Συγχαίρουμε όλους τους σεφ που ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μεγάλο ενδιαφέρον στην ψηφοφορία, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τον επαγγελματισμό τους,τα υψηλά στάνταρ τους και την αμεροληψία τους.

Οι 10 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας

Έκτορας Μποτρίνι – 316 βαθμοί
Σωτήρης Ευαγγέλου – 177 βαθμοί
Αθηναγόρας Κωστάκος – 119 βαθμοί
Τάσος Μαντής – 102 βαθμοί
Λευτέρης Λαζάρου – 100 βαθμοί
Γιάννης Μπαξεβάνης – 84 βαθμοί
Χριστόφορος Πέσκιας – 78 βαθμοί
Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος – 74 βαθμοί
Παύλος Κυριάκης – 44 βαθμοί
Θάνος Φέσκος – 36 βαθμοί
Herve Pronzato – 36 βαθμοί

Έτοιμος για ένα από τα πιο ζωηρά καλοκαίρια της εστιατορικής διαδρομής του, ο Έκτορας Μποτρίνι παραμένει ένας πρωτοπόρος της διεθνούς δυναμικής των εστιατορίων της χώρας μας. Η κουζίνα του, δημιουργική και πολυεπίπεδη, φινετσάτη και στιβαρή, συναισθηματική και ιντελεκτουέλ ταυτόχρονα, έχει βρει θέση στα εστιατόρια ξενοδοχειακών ομίλων διεθνούς εμβέλειας, ενώ εκτός από το κερκυραϊκό "Etrusco" και το αθηναϊκό "Botrini’s", ο Κερκυραίος σεφ επιμελείται εστιατόρια στη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, αλλά και την Ισπανία και την Κύπρο, ξεδιπλώνοντας το πολυπρόσωπο μαγειρικό του όραμα απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, αλλά και πέρα απ’ αυτήν.

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου κι ο Αθηναγόρας Κωστάκος συμπληρώνουν τη χρυσή τριάδα της κορυφής
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου κι ο Αθηναγόρας Κωστάκος συμπληρώνουν τη χρυσή τριάδα της κορυφής

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, κορυφαίος των εθνικών μας γεύσεων, που έχει εδραιώσει το εστιατόριο "Salonica" του "Makedonia Palace" ως πρεσβεία της βαθιάς, πολυσύνθετης νοστιμιάς της ελληνικής κουζίνας, ακολουθεί στη δεύτερη θέση της κατάταξης αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της παράδοσης σε πολύτιμο συστατικό της γαστρονομικής δημιουργίας, ενώ ο Αθηναγόρας Κωστάκος, που άνοιξε δρόμους για την ανανέωση της εικόνας της ελληνικής γεύσης στο εξωτερικό και εξακολουθεί να συναρπάζει με πρωτότυπα εστιατορικά concepts εντός κι εκτός Ελλάδος, συμπληρώνει τη χρυσή τριάδα.

Ο Τάσος Μαντής του "Soil" κατέκτησε την τέταρτη θέση της κατάταξης, επιδεικνύοντας το διάχυτο θαυμασμό των συναδέλφων του για τον πρωταθλητισμό στη διασφάλιση της εξαιρετικής πρώτης ύλη, ενώ αμέσως μετά, ο Λευτέρης Λαζάρου, μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εθνικής εστιατορικής βεντάλιας, κλείνει την πεντάδα των κορυφαίων, με το δημιουργικό μαγειρικό του βλέμμα να εξακολουθεί να εντοπίζει νέους τρόπους έκφρασης της θαλασσινής φινέτσας στο "Varoulko Seaside", αλλά και στο "Varoulko Santorini".

Ο Τάσος Μαντής κατέλαβε την 4η θέση, ο Λευτέρης Λαζάρου την 5η, ο Γιάννης Μπαξεβάνης την 6η κι ο Χριστόφορος Πέσκιας την 7η θέση στη δεκάδα των επιδραστικότερων εν ενεργία σεφ της Ελλάδας
Ο Τάσος Μαντής κατέλαβε την 4η θέση, ο Λευτέρης Λαζάρου την 5η, ο Γιάννης Μπαξεβάνης την 6η κι ο Χριστόφορος Πέσκιας την 7η θέση στη δεκάδα των επιδραστικότερων εν ενεργία σεφ της Ελλάδας

Αμέσως μετά συναντάμε τους Γιάννη Μπαξεβάνη και Χριστόφορο Πέσκια στην έκτη και έβδομη θέση: δυο ανανεωτές της ελληνικής γεύσης, αλλά και δυο σεφ των οποίων οι κουζίνες αποτέλεσαν διαχρονικά τις μεγαλύτερες "σχολές", υπεύθυνες ίσως για περισσότερο από το μισό μαγειρικό δυναμικό της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, που αποσπά συναπτές βραβεύσεις για τους ντελικάτους στοχασμούς του στην ελληνική κουζίνα, όπως τους διατυπώνει στα πιάτα του "Athens Was", καθώς και ο Παύλος Κυριάκης, που με τη φινετσάτη του ισορροπία μεταξύ μεσογειακών γεύσεων και γαλλικών τεχνικών εξελίσσει συνεχώς τη σαγήνη του "The Zillers’", εκπροσωπούν τη νέα γενιά ταλαντούχων σεφ στην κορυφαία δεκάδα, καταλαμβάνοντας την 8η και 9η θέση αντίστοιχα.

Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος από την 8η θέση, ο Παύλος Κυριάκης από την 9η και οι Θάνος Φέσκος και Herve Pronzato με ισοβαθμία στη 10η θέση, συμπληρώνουν τη λίστα των πιο επιδραστικών σεφ στην Ελλάδα σήμερα.
Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος από την 8η θέση, ο Παύλος Κυριάκης από την 9η και οι Θάνος Φέσκος και Herve Pronzato με ισοβαθμία στη 10η θέση, συμπληρώνουν τη λίστα των πιο επιδραστικών σεφ στην Ελλάδα σήμερα.

Η λίστα κλείνει με μια ισοβαθμία στη δέκατη θέση: αυτή ανάμεσα στους Herve Pronzato και Θάνο Φέσκο, δυο μάγειρες - auteurs που εκπροσωπούν αμφότεροι μια μαγειρική δεινότητα εντελώς ιδιοσυγκρασιακή, αφηγηματική, καλλιτεχνική και ολότελα συναρπαστική. Οριακά εκτός δεκάδας και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους βρέθηκαν οι Arnaud Bignon, Μανώλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης και Άρης Βεζενές, η αξία κάθε ενός εκ των οποίων είναι πολύτιμη τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον της εστιατορικής σκηνής της χώρας.

Η μεθοδολογία

Τον επιδραστικότερο σεφ της Ελλάδας επέλεξαν σεφ και μόνον σεφ. Σεφ που είναι εν ενεργεία σήμερα, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας, και είτε είναι υποψήφιοι για βράβευση το 2023 για Χρυσό Σκούφο, για Top Notch ή για Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, είτε έχουν βραβευτεί μέσα στα 30 χρόνια του Θεσμού, είτε είναι σεφ που έχουν επηρεάσει με τη δουλειά τους τα γευστικά πράγματα στην Ελλάδα. Πρόκειται, δηλαδή, για την αφρόκρεμα της γαστρονομίας μας, και είναι αυτοί που έχουν κλήθηκαν να αποφασίσουν.

Επιπλέον, παρ’ ότι υπήρχε λίστα ψηφοφόρων, δεν υπήρχε λίστα υποψηφίων. Ζητήσαμε από τους σεφ που συμμετείχαν στην ψηφοφορία να επιλέξουν ελεύθερα από ένα έως τρία άτομα σε αξιολογική σειρά, τα οποία θεωρούν, ότι έχουν επηρεάσει τους ίδιους και τους συναδέλφους τους, αλλά και τη γαστρονομική σκηνή της χώρας. Όπως και οι ψηφορόροι μας έτσι κι οι συνάδελφοι που θα πρότειναν θα έπρεπε να είναι ενεργοί στην Ελλάδα σήμερα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και στη συνέχεια οι ψήφοι μετατράπηκαν σε πόντους, με σύστημα αυξημένης βαρύτητας - 5 πόντοι για την πρώτη θέση, 3 πόντοι για τη δεύτερη, 1 πόντος για την τρίτη – ώστε να προκύψει η τελική λίστα.

Προφανώς κανείς από τους ψηφοφόρους δεν μπορούσε να ψηφίσει τον εαυτό του.

Ποιοι ψήφισαν

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν οι παρακάτω 206 σεφ

Γιώργος Αγγελώνιας
Σπύρος Αγιούς
Δημήτρης Αϊδίνης
Αλέξανδρος Ακριτίδης
Απόστολος Αλτάνης
Ιπποκράτης Αναγνωστέλης
Αναστάσιος Ανδριώτης
Μίλτος Αρμένης
Βασίλης Βασιλείου
Γιώργος Βενιέρης
Δημήτρης Βεργάκης
Τούλα Βεργέτη
Γιάννης Βλάχος
Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου
Δημητριος Βρατζιδης
Τόνυ Βρατσάνος
Γιάννης Γαβαλάς
Μανώλης Γαρνέλης
Μαργαρίτα Γεωργούλη
Παναγιώτης Γιακαλής
Αθανάσιος Γιαννακός
Βασίλης Γιαννούλης
Ειρήνη Γιωργουδιού
Θοδωρής Γκαβέζος
Κωνσταντίνος Γουλόπουλος
Χρόνης Δαμαλάς
Πέτρος Δήμας
Δημήτρης Δημητριάδης
Γιώργος Δόσπρας
Μάνος Ελληνικάκης
Σωτήρης Ευαγγέλου
Γιάννης Ευθυμίου
Αντωνία Ζάρπα
Λευτέρης Ζαφειρόπουλος
Σταυριανή Ζερβακάκου
Νίκος Θωμάς
Κυριάκος Ιακωβίδης
Νένα Ισμυρνόγλου
Νικόλαος Ισπυρούδης
Πάνος Ιωαννίδης
Θεόδωρος Κακούλης
Olivier Campanha
Πασχαλίνα Καμτσίκη
Χρήστος Κανουλάς
Κρυσταλία Καραγεώργου
Χρήστος Καραγιάννης
Νίκος Καραθάνος
Χρύσανθος Καραμολέγκος
Μαρία Κάργα
Θεόδωρος Κασσαβέτης
Σπύρος Κασσελούρης
Δημήτρης Κατριβέσης
Δημήτρης Κατσάνος
Βασίλης Κατσίκας
Γιώργος Κηρύκος
Μιχάλης Κίκης
Γρηγόρης Κίκης
Γιάννης Κιόρογλου
Σταύρος Κοκκινάκης
Ντέμης Κοκκινίδης
Στέφανος Κολυμάδης
Αντονέτα Κονόμη
Κωνσταντίνα Κονταξή-Παπασάββα
Άνταμ Κοντοβάς
Ζαχαρίας Κοπρίδης
Περικλής Κοσκίνας
Αλέξανδρος Κοσκινάς
Πέτρος Κοσμαδάκης
Σπύρος Κουγιός
Αντώνης Κουμπανιός
Θωμάς Κουράκος
Σταύρος Κουστένης
Αστέριος Κουστούδης
Γιάννης Κουτσοπεράκης
Παναγιώτα Κουφαδάκη
Παύλος Κυριάκης
ΘοδωρήςΚυριακίδης
Ιλιάνα Κοντοσώρου
Αθηναγόρας Κωστάκος
Δημήτρης Λαζάρου
Λευτέρης Λαζάρου
Άγγελος Λάντος
Στέφανος Λαυρενίδης
Στέφανος Λαφάρας
Νίκος Λειβαδιάς
Αλέξανδρος Λέπεσης
Βασίλης Λεωνίδου
Γιάννης Λιόκας
Γιάννης Λουκάκης
Γιάννης Λουκάκος
Φάνης Μαϊκαντής
Νικόλαος Μαλλιάρας
Κωνσταντίνος Μανδυλάς
Νικόλαος Μάνδυλας
Σήφης Μανουσέλης
Τάσος Μαντής
Σοφοκλής Μαραγκουδάκης
Κωνσταντίνος Μαργούτας
Μιχάλης Μάρθας
Ιωάννης Μαρινόπουλος
Γιάννης Μαρκουλής
Σταμάτης Μαρμαρινός
Ηλίας Μάσλαρης
Σωτήρης Ματζαράκης
Λάμπρος Μαυρίκης
Δημήτρης Μαυρίκος
Σπύρος Μαυροειδής
Νίκος Μαυρόκωστας
Αριστοτέλης Μέγκουλας
Παναγιώτης Μέλλος
Μιχάλης Μερζένης
Ζαν Σαρλ Μεταγιέ
Βασίλης Μήλιος
Έλλη Μητράι
Στέφανος Μιχάλης
Βασίλειος Μουρατίδης
Κομνηνός Μουφλουζέλης
Άγγελος Μπακόπουλος
Ηλίας Μπαλάσκας
Δήμος Μπαλόπουλος
Γιάννης Μπαξεβάνης
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Αντώνης Μπατσίνης
Γιώργος Μπερκάκης
Νίκος Μπίλλης
Arnaud Bignon
Στέργιος Μπίτσης
Θωμάς Μπόσμος
Έκτορας Μποτρίνι
Κωνσταντίνος Μπουγιούρης
Νίκος Μπούκης
Κωνσταντίνος Μπουραντάς
Κυριάκος Μυλωνάς
Άγγελος Ναουμίδης
Νίκος Νικολινάκος
Χάρης Νικολούζος
Μιχάλης Νουρλόγλου
ΒασίλειοςΝτάκος
Δημοσθένης Ντάνος
Bilal Doka
Γκίκας Ξενάκης
Δημήτρης Παμπόρης
Λεωνίδας Παντσιούκας
Ζαχαρίας Παπαδάκης
Βασίλης Παπαδόπουλος
Βασίλης Παπαθεοδώρου
Γιάννης Παπακωνσταντίνου
Νικόλας Παπαστεργίου
Μανώλης Παπουτσάκης
Γιάννης Παρίκος
Νίκος Πασπάλης
Αντώνης Πετρέλης
Mauro Peressini
Μανώλης Πλατέλλας
Κυριάκος Πλευρίτης
Νίκος Πουλιάσης
Hervé Pronzato
Ελένη Ρήγα
Στέφανος Ρίζος
Θεοδόσης Ρόπουλος
Άρης Ρούσσης
Βασίλης Ρούσσος
Νίκος Ρούσσος
Γιώργος Σαμοΐλης
Δήμος Σαμουράκης
Χρήστος Σαριδάκης
Ηλίας Σκουλάς
Σταμάτης Σκριάπας
Γιάννης Σολάκης
Αρτέμης Σορώτος
Μαρίνος Σουράνης
Στέφανος Σταμίδης
Θάνος Στασινός
Νίκος Σταυρακάκης
ΑνδρέαςΣταυρίδης
Τάσος Στεφάτος
Γιώργος Στυλιανουδάκης
Αθανάσιος Τάσσος
Κώστας Τερζούδης
Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης
Νίκος Τζούμας
Γιώργος Τρουμούχης
Άρης Τσανακλίδης
Κωνσταντίνος Τσιάτσιος
Παναγιώτης Τσίκας
Γιώργος Τσιλιγκίρης
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Κατερίνα Τσοτσκολαούρι
Παναγιώτης Τσουκάτος
Κωνσταντίνα Φάκλαρη
Γιώργος Φελεμέγκας
Ευάγγελος Φρονιμάκης
Ιωάννης Φυντάνης
Κωνσταντίνος Φωτεινάκης
Φώτης Φωτεινόγλου
Νικόλας Φωτιάδης
Albert Hazma
Στράτος Χαϊταρίδης
Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος
Μιχάλης Χάσικος
Γιώργος Χάψας
Γρηγόρης Χέλμης
Χρήστος Χίτος
Γιώργος Χωραΐτης
Αντώνης Ψάλτης
Νίκος Ψηλός


Χορηγοί / Υποστηρικτές Χρυσών Σκούφων 2023
S.PELLEGRINO - ACQUA PANNA
NESPRESSO PROFESSIONAL
KAISER PILSNER
THE MART
ΔΩΔΩΝΗ
BOUTARI