ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα νόστιμα και όμορφα νέα πιάτα του «Pantera Negra»

Από -
Τα νόστιμα και όμορφα νέα πιάτα   του «Pantera Negra» - Χρυσοί Σκούφοι

Με πολλές αλλαγές το ανοιξιάτικο μενού του Δημήτρη Κατριβέση, τέρπει την γεύση και την όραση, και ιντριγκάρει.

Ο Δημήτρης Κατριβέσης είναι από τους πιο ανήσυχους σεφ της αθηναϊκής σκηνής, και εξέλιξη του concept στο «Pantera Negra» είναι συνεχής. Προσφάτως λάνσαρε λοιπόν μια σειρά από νέες εντυπωσιακές σπεσιαλιτέ και όχι μόνο. Το όχι μόνο πηγαίνει στα πανέμορφα, ιδιοσυγκρασιακά πιάτα της καλλιτέχνιδος κεραμίστριας Δέσποινας Ξενάκη( κάποια μοιάζουν κεντημένα με βελονάκι!) πάνω στα οποία σερβίρεται το φαγητό, αλλά και σε μια πολύ νόστιμη - σοβαρή homemade cola φτιαγμένη από κινκίνα, spiced ρούμι και αφέψημα ιβίσκου που σερβίρεται με παγάκια καπνισμένα ξύλο κερασιάς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι ο εξαιρετικός καπνιστός τόνος πού έρχεται μέσα σε καμπάνα με ομίχλη, με μια ταιριαστή σάλτσα αμυγδάλου και ακόμη πιο ταιριαστό παγωτό ουασάμπι, μαζί με περουβιανό καλαμπόκι choclo, αυγοτάραχο, γλυκοπατάτα, «γάλα τίγρη» με μάνγκο και φανταστικό αποξηραμένο κρεμμύδι με γοητευτική γλύκα. Φαίνονται και είναι πολλά τα υλικά, αλλά η τελική γεύση είναι για χειροκρότημα.

Στον αντίποδα αυτής της πληθωρικής σύνθεσης βρίσκεται ίσως το καλύτερο πιάτο του «Pantera Negra» ˙ ένα γαλλο - γιαπωνέζικο fusion με φινετσάτο φουαγκρά, φύκια, και σάλτσα tensuyu γεμάτη ντελικάτηumami. Μου άρεσαν πολύ τα φινετσάτα γλυκάδια που σερβίρονται με πικάντικο anticucho ˙ ο συνδυασμός αυγοτάραχου και αχινού με απαλό ajo blanco φυστικιού, pop amaranthe, φύκια, και φετούλες ρίζας mashua που η γεύση της θυμίζει γλυκάνισο και πικάντικο χορσράντις μαζί ˙ τα χυμώδη μύδια αχνισμένα σε «γάλα τίγρη» μαζί με μωβ καρότο και κινόα, σερβιρισμένα με άψογα ψημμένο βιολογικό λαυράκι με τραγανή, καπνιστή πέτσα και βελούδινη βουτυράτη σάρκα, και η 3λογία των αχνιστών και τηγανισμένων bao(ξεχώρισα αυτό με βοδινή ουρά – κατσικίσιο τυρί και σάλτσα από τους χυμούς του κρέατος).

Μια πολύ ωραία ιδέα είναι το πιάτο του ψωμιού, που ο Κατριβέσης την εμπνεύστηκε από μια πρόσφατη επίσκεψή του στο βάσκικο «Asador Etxebarri» (μέσα στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου) ˙ το τηγανιτό bao σερβίρεται μαζί με καπνιστό βούτυρο, πολύ καλό homemadeκατσικίσιο τυρί, φανταστική γλυκοπικάντικη μαρμελάδα πιπεριάς rocoto, και αφρό από κατσικίσιο γάλα. Καινούργια γλυκά το black forest latino μ dulche de leche και κρέμμα μελιού, και ο τολμηρός συνδυασμός με κακάο, σοκολάτα και κρέμα αβοκάντο.